niebieska droga cz. 1

droga niebieskich ekspertów cz. 1

Witajcie drodzy kandydaci niebieskiej drogi.

Cieszę się, że chcecie dołączyć do szanownego grona błękitnych ekspertów, którzy uświadamiają społeczności tak ważne sprawy, jakimi są zużywanie i oszczędzanie wody. Na tym punkcie dowiecie się rzeczy szokujących, o których wie naprawdę niewiele osób…

Zastanawiałeś się kiedyś ile należy zużyć wody na produkcję kilograma cebuli albo kilograma wołowiny, z której robi się kotlety? Jak to obliczyć? Aby to zrobić nadano wodzie trzy kolory. Każdy kolor odpowiada innemu rodzajowi wykorzystanej wody, zwany śladem wodnym:

·        Zielony ślad – jest to woda opadowa, wykorzystana przez rośliny np. podczas upraw zbóż czy upraw roślin na paszę;

·   Niebieski ślad – jest to woda podziemna i na powierzchni ziemi wykorzystana do produkcji (np. woda, którą przez cały proces produkcji wypiła krowa) oraz woda użyta do produkcji, która wyparowała do atmosfery.

·        Szary ślad – jest to woda potrzebna do rozcieńczenia ścieków powstałych w procesie produkcji.

To teraz chwila na mały szok. Poniżej znajduje się tabela, na której zobaczysz ile łącznie wody należy zużyć na wyprodukowanie 1 kilograma lub jednego litra żywności:

Szokujące prawda? Czy już wiesz, ile wody trzeba zużyć na produkcję kilograma cebuli oraz wołowiny? To teraz drogi kandydacie, jeżeli chcesz stać się adeptem zdobądź punkty odpowiadając na poniższe pytania. Możecie zdobyć maksymalnie 8 punktów.

LINK DO FORMULARZA Z PYTANIAMI

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe-y2OFMz638OITpD0D17RltbiBqWq27v5rwfdWhVZfp5ffLQ/viewform

kontakt

Zbigniew Szulczyk

tel. 797 907 731

mail. zetszulczyk@gmail.com